2010. szeptember 12., vasárnap

Let's go east! New York.

Már lassan egy hete hogy megváltunk a jó kis chevy-től a vegasi reptéren és vártuk az éjjelt hogy a repülő felszálljon, maga mögött hagyja a sivatagot és néhány időzónával alrébb tegyen ki. Véget ért a roadtrip, a nyugati partot kivégeztük, azt hiszem mindent láttunk amit érdemes volt. Felszállt a gép vegasból, az ablakból figyeltem ahogy az óriás szállodák egyre kisebbek lesznek, és ahogy feljebb szállt a gép, nem maradt más vegasból, mint a fekete sivatag közepén egy aranyló ékszeres doboz fénye. Egy sárga folt a fekete semmiben. fájt.

Viszont újabb felfedeznivaló helyen rakott ki a gép, manhattan következett a listán. itt vagyunk new yorkban már több napja, a 45 fokos kocsibanalvást (szögben és celsius fokban is) felváltotta a puha ágy. Sose gondoltam volna hogy ennyire örülni lehet egy darab matracnak, de lehet. A nagy kényelmi mámorban a blogolás is elmaradt, de most kíírom magamból az érdekesebbeket.






Lefutottuk a kötelez turista kört: times square, szabadság szobor, wall street, central park, brooklyn híd...de sokkal inkább izgalmasabb volt, ami ezeken kívül történt. Azért terveztem new yorki látogatásunkat majd két hetesre hogy ne csak egy vacak turistaként lássam a várost hanem benne éljek. Gábor két itt élő kuzinjának köszönhetően ez tejesülhetett és még mindig teljesül. Az egyik helyi orvosi egyetem privát gólya koleszpartiján belecsöppentünk mindneféle ivós játékba, amit itt "pre-game"-nek hívnak. Ez megalapozta a hangulatot az éjszakai élethez, ami elég pezsgő. A város sok területre van osztva a 3 fő rész uptown, midtow és downtown, ezen belül számos terület van, olyan mint otthon a rózsadomb, belváros vagy a nyolcker csak itt west village-nek financial district-nek és harlemnek nevezik. Az amerikai diákok közvetlenek, de az általános amerikai felszínességhez még mindig lehetetlen hozzászokni. a kérdés "hogy vagy?" az egyet jelent a köszönéssel - a kutyát nem érdekli a lábfájásod, a nagymama szülinapi bulija, vagy bármi történés. Egyébként jól szórakoztunk anak ellenére hogy a helyek bezárnak éjjel kettőkor. Legalább kevesebb esélye van a másnaposságnak, nemigaz? Marci az unokatesó mutaott nekünk halottakat, a bonctermet ahol az orvos tanoncok gyakorolják a tanulás szerves részét a szó szoros értelmében. Azóta pedig mutattak nekünk thai, indiai, japán éttermeket, voltunk a város legjobb pizzériájában, ahol kajált már az összes sztár a falra kirakott fényképekből ítélve. Voltunk a kínai negyedben ahol a füstölő szagú boltokban szárított polipot és ilyesmiket árulnak, a hostel helyett pedig egy két négyzetméteres börtöncellában foglalhatsz szállást az éjszakára. Az nagyon durva volt, de szerencsére időben léptünk az ügyben hogy ne ott kelljen aludni. huh!













Láttunk gettó kosármeccset, szeptember 11.én megtörtént a world trade center egykori helyén lévő megemlékezés a 9 éves terror támadásról, volt egy kis tüntetés is, érdekes volt ezt is látni. a times square-en pedig belebotlottunk egy koncertbe ahol beatles tribute zenekar dalolt és alicia keys hasnmás énekelte a new york című dalt, konfettiesőre! klasz volt, majd betértünk a elyi hard rock caféba, forrest gump rákász cége ihlette üzletbe és az m&m's csokivilágba. Sokszínű az élet errefelé, az emberek pedig méginkább. A város pedig még tartogat egykét meglepit.
folytatjuk...